Valbreken

Valbreektechnieken zorgen ervoor dat men in staat is om een val te verlichten en zich niet te verwonden bij een val. Om werptechnieken in de vechtsport te oefenen en geworpen te kunnen worden, dient men goed hun val te kunnen breken. Vandaar dat men deze technieken bij vechtsporten vaak vanaf het allereerste stadium al leert. Omdat men in alle mogelijke richtingen neer kan komen, dient men zowel voorwaarts, zijwaarts als achterwaarts te kunnen vallen en vanaf allerlei verschillende posities en vanaf verschillende hoogtes hun val op te kunnen vangen.

Waarom valbreken?

Zorgen dat u uw val kunt breken heeft meerdere functies. Gerelateerd aan vechtsporten is het belangrijk omdat je bij vechtsporten op talloze manieren kan vallen die in het dagelijks leven niet of nauwelijks voorkomen. Belangrijk is dan dat je de kracht van de val over de sterkste plekken van het lichaam kan verspreiden wat de kans op blessures of beurse plekken verkleint.

Maar je val kunnen breken is niet alleen handig voor mensen die een vechtsport beoefenen. Voor mensen met een zwakke heup, zwakke knieeën, schouderklachten, zwakke polsen of mensen die over het algemeen last hebben van zwakke gewrichten is het kunnen breken van je val minstens net zo belangrijk. Wanneer iemand met zulke klachten valt is het belangrijk dat hij of zij de klap op kan vangen met een sterk lichaamsdeel of op zijn minst de klap van de val over het lichaam kan verspreiden. Dit verkleint de kans op blessures, botbreuken of andere klachten die ontstaan door een val.

Voor wie is valbreken belangrijk?

- Voor kinderen vanaf 4 jaar die een vechtsport beoefenen
- Voor ouderen, in verband met slijtage aan gewrichten en minder sterke botten is de kans op letsel voor ouderen groter.
- Voor mensen met een specifieke blessure (Bijv. aan de heup, schouder of pols)

 

Terug naar vorige pagina